Nicosia is de hoofdstad van Cyprus en tevens de grootste stad van het eiland. Nicosia wordt ook wel Lefkosia (Grieks) en Lefkoşa (Turks) genoemd. De naam Nicosia komt uit het Armeens.
Nicosia ligt in het midden van het eiland op de Mesaoria vlakte aan drie kanten omgeven door bergen. Alle bestuurlijke en administratieve functies zijn hier gevestigd. Daarnaast is de stad het financiële en internationale zaken centrum. Ondanks de crisis was Nicosia in 2012 nog de 5 na rijkste stad ter wereld in koopkracht.

De oude binnenstad van Nicosia. Foto: Grietje Goedkoop
GESCHIEDENIS
In 647 werd de toenmalige hoofdstad Salamis verwoest door Arabische piraten. Enkele eeuwen later werd het eiland ingelijfd bij het Byzantijnse Rijk dat het bestuurlijke centrum landinwaarts verplaatste, vermoedelijk omdat de kust nog steeds niet veilig was. Er werd een kasteel gebouwd waar de Byzantijnse gouverneur zetelde.
In 1192 werd het eiland veroverd door Koning Richard I nadat zijn aanstaande bruid schipbreuk leed bij Limassol en niet aan wal durfde uit angst voor de Byzantijnse heerser. Richard schonk het eiland echter aan de Tempeliers die er tot 1489, onder leiding van koningen van het huis Lusignan, heer en meester waren.
Daarna nam Venetië de heerschappij over. Uit angst voor de dreiging van het Ottomaanse Rijk werd Nicosia versterkt met een enorme stadsmuur, maar het mocht uiteindelijk niet baten. In 1570 werden de Venetianen na een beleg van 40 dagen verslagen en veroverden de Ottomanen Cyprus.

Kaart van Nicosia uit 1597 door Giacomo Franco via Wikipedia
De kerken werden verbouwd tot moskee en het Palazzo del Governo werd zetel van de Pasha, de Ottomaanse gouverneur. De stad was multicultureel: ten noorden van de rivier woonden de Ottomanen, aan de zuidkant de Griekstalige Orthodoxe Cyprioten en in het westen minderheden zoals de Armeniërs en Rooms-katholieken.
In 1878 werd Cyprus een Britse kolonie. Het verzwakte Ottomaanse Rijk had Cyprus geruild tegen bescherming tegen Rusland. Onder het Britse regiem werd het land flink gemoderniseerd volgens westerse maatstaven en de ene na de andere overheidsinstelling verscheen: het gerecht, kadaster, staatsbosbeheer, politie, post en telegraaf.
Aan de Britse overheersing kwam een eind in 1960, na een 5 jaar durende onafhankelijkheidsstrijd die aanvankelijk bedoeld was om eenwording met Griekenland, Enosis, te bewerkstelligen. Hoewel de onafhankelijkheid een gezamenlijke prestatie was, ontstond er al snel politieke onenigheid dat uiteindelijk in veel onderling geweld uitmondde. Daarom werd in 1963 besloten de stad te verdelen door middel van de Green Line die tot op de dag nog steeds bestaat. Nicosia is daarom, sinds de val van de Berlijnse muur, de laatste verdeelde hoofdstad ter wereld. Sinds 2003 zijn doorgangen gemaakt zodat verkeer tussen noord en zuid mogelijk is geworden.
LEDRA STREET TOEN:

Road block voor de Green Line tussen Ledra Street in 1997 – foto: Hidro
LEDRA STREET TIJDENS DE OPENING:

Ledra street Nicosia opening 3 april 2008. Foto: Steffen Löwe.
Als u geïnteresseerd bent in meer informatie over de geschiedenis van Nicosia, bezoek dan beslist eens het Leventis Museum. De Nicosia gallery is volledig gewijd aan dit onderwerp.
MEER OVER CYPRUS: